Nyheter

Antonia Hennström Antonia Hennström

Anmälan till PRASO

Nu är det dags för PRASO!
Du som går i nian är välkommen på PRASO hos oss på Minervagymnasium. Du får möjlighet att följa med en klass under en dag. Du träffar våra lärare och elever så att du kan få en känsla av hur det är att vara elev hos oss. Anmälan gör du nedan: 

Ekonomiprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Teknikprogrammet

Har du frogor kan du kontakta: madeleine.jensen@minervagymnasium.se

Vill du testa Praso med LIU⁺ ?

Nu erbjuder vi nu Praso med ett LIU⁺ besök. Under dagen får du följa med en av våra elever och aktivt delta i deras skoldag. Vi börjar dagen med ett träningspass på IKSU inom det valda LIU⁺-programmet, för att sedan ge dig möjligheten att utforska vår skola. Från lektioner till lunch kan du njuta av våra fina lokaler på gymnasiet och få en närmare uppfattning om vår skolmiljö.

Anmäl dig i god tid i detta formulär!
Anmälan Praso med LIU+

Är du intresserad av andra idrotter än dom som anges i formuläret, är du välkommen att skriva in ett önskemål i kommentarrutan i formuläret så tar vi ditt önskemål i beaktning och återkommer med ett svar.

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Välkommen på fotbollspraso, tisdag 22 oktober på Minervagymnasium! 

Vi välkomnar dig som spelar fotboll och är nyfiken på hur det fungerar med LIU+ och vill utvecklas som fotbollsspelare.

När du läser en lokal idrottsutbildning LIU+ får du ägna tid åt fotboll under din skoltid. Du kommer att med hjälp av skolan planera dina studier tillsammans med träningen. Här får du chansen träna ett pass med våra duktiga LIU+ tränare samt möjlighet att besöka Minervagymnasium.

 

Schema för dagen:

 

11:15- 11:45  Intro i Auditoriet på Minervagymnasium

11:45-12:15 Lunch på skolans lunchrestaurang

12:15-12:40 Ombyte för träning (IKSU)

12:45-14:00 Träning med LIU+ på Campus Arena

14:10 Slut för dagen

 

Anmäld dig vi länken nedan, begränsat antal platser:

Anmälan forbollspraso

Tränare är:

Anders Båth , Huvudtränare UFC

Lars-Gunnar Skoog

Andreas Andersson

Ludviq Öhman Silverfeldt, Spelare Umeå FC

Läs mer
Thea Fidjeland Thea Fidjeland

Välkomna på Öppet hus på Minervagymnasium tisdag 26 november, kl 18.30

Varmt välkomna på öppet hus hos oss på Minervagymnasium 19 april, kl 18.30. Under kvällen kommer ni att ha möjligheten att träffa lärare och elever från alla våra program. Vi bjuder på fika. Hoppas vi ses!

Varmt välkomna på öppet hus hos oss på Minervagymnasium 26 november, kl 18.30. Under kvällen kommer ni att ha möjligheten att träffa lärare och elever från alla våra program. Vi bjuder på fika. Hoppas vi ses!

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

För dig som börjar åk 1 ht 2024

VÄLKOMMEN TILL MINERVAGYMNASIUM

 

Du som är antagen till Minervagymnasium, vi hälsar dig varmt välkommen att börja hos oss måndagen den 19 augusti.

Upprop i respektive program sker enligt nedan med mottagande i vår entréhall:

 

Samhällsvetenskaps- (SA) och Ekonomiprogrammet (EK) kl. 12:00

 

Naturvetenskaps- (NA) och Teknikprogrammet (TE) kl. 13:00

 

Viktig information:

Teambuilding

Första veckan kommer vi att ägna åt teambuilding både på Norrbyskär (övernattning) och i skolan. Syftet är att lära känna varandra och personalen för en bra start på dina gymnasiestudier. Program för resan till Norrbyskär finns på baksidan av brevet.

 

Föräldramöte

Vi inleder med en gemensam information enligt nedan för att sedan samlas klassvis. Vi vill att alla vårdnadshavare och elever i åk 1 kommer på föräldramötet. Mötet är på gymnasiet.

 

SA och EK tisdag den 27/8 kl. 18:30

NA och TE onsdag den 28/8 kl. 18:30  

 

Busskort

Information och ansökan om busskort för dig som har längre än sex kilometer till skolan finns på webbsidan: https://www.minervagymnasium.se/busskort

Ansök om busskort  senast 31 juli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teambuilding på Norrbyskär                                                                                

Nu påbörjar du din gymnasietid hos oss på Minervagymnasium. Vi hoppas att de tre kommande åren blir givande och lärorika. För att du ska få en bra start på skolan och lära känna klassen åker vi på en teambuildingresa till Norrbyskär, där vi sover över en natt – antingen tisdag den 20 augusti till onsdag den 21 augusti elleronsdag den 21 augusti till torsdag den 22 augusti. De dagar ni inte är på Norrbyskär kommer ni att vara på skolan. Program för uppstartsdagarna, samt datum för övernattning, schema och klasslista får ni på uppropsdagen.

 

Information om dagen för avfärd till Norrbyskär

Kl. 8:30 avgår bussen från Minervagymnasium till Norrbyn, därefter färja kl. 9:30.

Lunch och middag serveras på Norrbyskär. Schema för resten av dagen ges på plats.

 

Information om dagen för hemfärd från Norrbyskär

Frukost serveras.

Städning och iordningställande av lokalerna.

Kl. 10:00 avgår färjan från Norrbyskär tillbaka och sedan buss till Minervagymnasium. Skoldagen slutar när vi är tillbaka, ca 12:00.

 

OBS! Eventuella allergier eller specialkost meddelas till Patricia Hennström, patricia.hennstrom@minervagymnasium.se senast 5 augusti. Märk mejlet med specialkost.

 

Packlista:

• Sängkläder

• Oömma kläder anpassade för uteaktiviteter

• Handduk

• Hygienartiklar

• Badkläder (för dem som önskar och om vädret tillåter)

• Ev. kortlek, spel

 

 

 

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Minervagymnasium certifieras för vetenskap i skolan

 

Minervagymnasium blir certifierad partnerskola till Unga Forskare. Det innebär att de satsar aktivt på vetenskap och forskning i sina utbildningar.

 

Sveriges kompetensbehov av naturvetare, tekniker och ingenjörer är fortsatt stort, och näringslivet rapporterar om problem med kompetensförsörjningen. Färska siffror från UHR tyder på att kurvan kan vara på väg att vända för vissa utbildningar inför hösten 2024, vilket vore mycket positivt. Dock tar inte mer än hälften av de som påbörjar en civil- eller högskoleingenjörsutbildning sin examen enligt en rapport från Sveriges Ingenjörer, vilket också är en problematik som bör adresseras.

 

Skolverket har visat att självständighet, motivation och intresse är särskilt viktiga för att studenterna ska lyckas med sina studier – minst lika viktigt som ämneskunskaper.

 

Organisationen Unga Forskares satsning certifierad partnerskola, med tillhörande arbetsmodell för gymnasieskolan, syftar till att få fler elever till att söka sig till högre utbildningar och en karriär inom STEM.

 

Modellen bygger på att från tidig ålder kontinuerligt inspirera, uppmuntra, stödja och träna elever i det vetenskapliga arbetssättet, både i och utanför skolan. Målet är att få fler godkända gymnasieelever och fler som söker sig till och är rustade för att klara av högre utbildning. I slutändan ska satsningen bidra till att säkra kompetensförsörjningen av ingenjörer, tekniker och experter som krävs för att Sverige ska behålla sin internationella konkurrenskraft som forsknings- och kunskapsnation.

 

Minervagymnasium är den fjärde skolan i Sverige att certifieras som partnerskola till Unga Forskare, vilket innebär att de satsar på vetenskaplig metod och forskning för sina elever integrerat i sin utbildning.

 

-       Unga Forskare har en välgenomtänkt modell för att uppmuntra, stödja och träna eleverna i det vetenskapliga arbetssättet som stämmer väl överens med vår profil Nat Science. Samarbetet med Unga Forskare kommer att ge oss bra verktyg och nationellt nätverk för att fortsätta utveckla undervisningen. Det känns spännande att få arbeta med Unga Forskare, säger Peder Långström, lärare på Minervagymnasium.

-       Att få undersöka och lösa problem inom naturvetenskap och teknik väcker nyfikenhet. Den nyfikenheten tillsammans med kunskap och erfarenhet bäddar för otroliga möjligheter för vidare studier. Det känns fantastiskt roligt att få arbeta tillsammans med Unga Forskare och bli en certifierad skola, säger Helena Lundgren, rektor på Minervagymnasium.

-       Nyfikenhet är grunden till all vetenskap och nya upptäckter och en viktig del i ett lustfyllt lärande. Sverige och vår framtid behöver ungas nyfikenhet och förmåga att lösa problem med nya idéer. Tillsammans med Minervagymnasium kan vi stärka elevernas vetenskapliga tänkande och ge insikt och färdighet för framtidens utmaningar, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

 

Källor 

  • Sveriges Ingenjörers rapport Att räkna eller räknas bort – om matematik, behörighet och ingenjörer, 2021

  • Skolverkets rapport Gymnasieskolans högskoleförberedelse, 2019

 

  

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 26 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av över 50 medlemsföreningar som organiserar 7 500 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se

 

Om Minervagymnasium
På Minervagymnasium ger vi eleverna förutsättningar att upptäcka vetenskapens möjligheter och hur roligt och spännande forskning är. Skolan stöttar elevdrivna verksamheter som Science Clubs för elever som vill fördjupa sig inom teknik- och naturvetenskap även efter ordinarie skoltid. Vårt mål har alltid varit att inspirera och förbereda våra elever för högre studier och karriärer inom vetenskap. Vi är stolta över att vara en certifierad partnerskola till Unga Forskare, vilket innebär att vi arbetar systematiskt och långsiktigt med att utveckla elevernas intresse, inspiration och kunskap inom forskning och vetenskap. Denna certifiering är ett kvitto på effekterna av långsiktigt arbete.

 

 

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Välkommen till studentfirande på Minervagymnasium torsdag 13 juni. 

Välkommen till studentfirande på Minervagymnasium torsdag 13 juni. 

Utspring från skolan sker kl. 11.00 

Det är en stor dag och många vill vara med och fira våra studenter. I området är det begränsat med parkeringsplatser och parkeringen som finns vid Campus är reserverade för studentflaken under morgonen. Vi rekommenderar därför att cykla eller åka med lokaltrafiken (Stadsbussarna går regelbundet varje kvart ner på stan). 

 

 

Färdväg för studentflak

 


Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Minervagymnasium får toppbetyg i granskning från Skolinspektionen

Skolinspektionens beslut efter den planerade kvalitetsgranskningen på Minervagymnasium för 2024 är nu här. Resultaten är högsta möjliga inom samtliga bedömningsområden. Något som placerar Minervagymnasium i topp över landets gymnasieskolor.

 

Skolinspektionen bedömer att samtliga fem kvalitetskriterier uppfylls i hög utsträckning:

Rektors ledarskap

Rektorn leder och styr i hög utsträckning skolans utveckling.

Undervisning

Undervisningen främjar i hög utsträckning elevernas möjligheter att nå läroplanens mål avseende kunskaper och värden.

Trygghet och studiero

Skolan arbetar i hög utsträckning så att utbildningen präglas av trygghet och studiero så att eleverna kan ägna sig åt skolarbete.

Bedömning och betygssättning

Förutsättningar för att säkerställa likvärdigheten i omdömen och betyg ges i hög utsträckning.

Huvudmannens styrning och stöd

Huvudmannen stödjer i hög utsträckning skolenhetens arbete med att ge eleverna en god och likvärdig utbildning.

 

Statistik från 2023 visar att Skolinspektionen fattade totalt 425 beslut inom den planerade kvalitetsgranskningen. I granskningen 2023 uppfyllde endast 19 procent av de granskade skolorna kvalitetskriterierna till en hög grad inom samtliga bedömningsområden på skolenhetsnivå, likt Minervagymnasium.

 

I Skolinspektionens granskning framkommer det att rektorns ledarskap vid Minervagymnasium är präglat av en tydlig och engagerad strategi för att skapa en trygg och respektfull skolmiljö, någonting som återspeglas i elevhälsans, lärarnas och elevernas egna uttalanden. Genom värdegrundsarbetet, som är förankrat i det umgängeskontrakt som eleverna skriver under, betonas vikten av att respektera varje individ och aktivt motverka kränkande beteenden. Umgängeskontraktet utformades av ett föräldraråd tillsammans med lärare när Minervaskolan grundades 1999.

 

Skolan strävar efter hög genomströmning med målet att samtliga elever tar examen. De sista fem åren har andelen elever som tagit en gymnasieexamen legat mellan 95,2% och 97,7%, vilket är klart över det nationella snittet. Skolan arbetar aktivt för en likvärdig och rättvis betygsättning genom ett välfungerande kollegialt samarbete, samt att säkerställa korrelation mellan nationella provresultat och elevernas betyg.

I elevintervjuer framkom

-       att eleverna är mycket nöjda med kvaliteten på undervisningen

-       att skolans lärare är både kompetenta och engagerade, vilket utgör en betydande faktor för att upprätthålla elevernas intresse och engagemang

-       att lektionerna är välstrukturerade och att lärarna lyckas förmedla ämnet på ett engagerande sätt

-       att undervisningen ofta är varierad, vilket bidrar till en mångsidig och roligare inlärningsmiljö

-       att det är ett stort fokus på studiero

-       att de känner sig trygga och där ger som exempel den konstanta närvaron av personal över hela skolan, samt att det behövs ID-bricka för att komma in i skolan, skåpkorridor och skåp.

 

”Vi är väldigt stolta över vår skola och det är ett långsiktigt arbete där all personal har bidragit tillsammans. Elever och personal på skolan gör ett fantastiskt jobb och det är extra kul att även Skolinspektionen uppmärksammat detta. Vi ser fram emot att fira detta tillsammans med våra elever och personal. Eleverna ska veta och känna att de går på en bra skola som håller hög kvalité, studiero och trygghet. Vi fortsätter att sträva efter att uppnå våra mål och att vara en av Sveriges främsta skolor.”

Rektor Helena Lundgren

 

 

 

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Minervagymnasium tillsammans med UFC bjuder in till inspirationsföreläsning och öppet hus på Minervagymnasium 18 april, 18.30 för alla elever i åk 7-9

Umeåsonen Daniel Bäckström startade sin tränarkarriär i Ersmarks IK och Umeå FC där han sedan haft tränaruppdrag i allsvenska klubbar så som IFK Norrköping, Örebro SK, Malmö FF och IK Sirius. Idag basar han över det svenska U21-landslaget. Daniel berättar under kvällen om ledarskap och framtidens fotboll.

Vill du få en god utvecklingsmiljö för att kunna spela fotboll på hög nivå i framtiden? Minervagymnasiums lokala idrottsutbildning LIU+ ger fotbollsungdomar möjlighet att ta vara på sin idrottstalang och samtidigt erbjuder skolan mycket bra förutsättningar att kombinera studier och fotboll i spelarens närmiljö. Vi på Minervagymnasium har valt att lägga in två fotbollsträningspass/vecka samt att eleverna kan göra ytterligare fyspass på IKSU som ligger bara ett stenkast bort från skolan. Fotbollspassen ligger på förmiddagen för att optimera belastningen då eleverna oftast har klubblagsträningar på eftermiddag/kväll. Vi utför också konditionstester, rörlighetstester, snabbhetstester med fotoceller och styrketester för att individuellt kunna utveckla spelaren även fysiskt. Varje år siktar vi på att göra ett utbyte med annan ort. I år åkte vi till Vasa där eleverna tävlat och tränat med andra elever vilket var mycket uppskattat.

Missa inte den här möjligheten med LIU+ på Minervagymnasium om du vill utvecklas som fotbollsspelare på hemmaplan.

Under kvällen finnas det möjlighet att se skolan och få information om LIU+ och träffa skolans tränare.

Varmt välkommen att besöka oss, anmälan till föreläsningen gör du här: Anmälan

Kl 18.00:  Dörrarna öppnar och vi bjuder på smörgås och kaffe

Kl 18.30-20.00 Föreläsning med Daniel Bäckström

Plats: Minervagymnasium Glaciärgatan 2

 

 

 

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Vill du studera till gymnasieingenjör och få goda möjligheter till arbete efter dina studier? Välkommen till öppet hus på Minervagymnasium onsdag 20 mars kl 18.30

Läser du tredje året eller gått på Teknikprogrammet, alternativt motsvarande? Nu har du möjlighet att läsa till

gymnasieingenjör, som innebär att du läser ett fjärde år på gymnasiet. Som utbildad gymnasieingenjör blir du direkt

mer eftertraktad på arbetsmarknaden.

Minervagymnasium erbjuder ett fjärde tekniskt år tillsammans med industriföretag i regionen. Som gymnasieingenjör kan du

arbeta med många olika arbeten beroende på bransch och arbetsplats. I utbildningen blir du utmanad till att lära dig förstå

och lösa komplexa problem. Arbetsformer och metoder från arbetslivet ingår i utbildningen och fokus på praktiskt lärande

ute på arbetsplatser är lika självklart som teoretiskt lärande i skolan. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. När dina

studier är avklarade får du en Gymnasieingenjörsexamen med goda möjligheter till jobb efter dina studier. Utbildningen är

dessutom användbar om du vill studera vidare på högskola eller universitetet då du får kunskaper som hjälper dig vid högre

och mer avancerad utbildning. Du måste påbörja utbildningen senast det år som du fyller 22 år.

Besök oss på öppet hus på Minervagymnasium den 20 mars kl 18.30 eller kontakta oss på info@minervagymnasium.se.

 

 

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Kreativiteten flödade på Minervagymnasiums innovationsdag

Varje år anordnar Minervagymnasium tillsammans med Ung företagsamhet Innovationsdag för åk 2 och teknikelever på skolan. Varje år bidrar olika företag med ett uppdrag. Förra året var det Umeå Energi men i år samarbetade Ung Företagsamhet med Familjen Kamprads stiftelse, och företaget som i år ville ha hjälp med att minska klimatpåverkan var Ikea.

Här kan ni läsa mer om Innovationsdagen:

https://www.vk.se/2024-01-25/innovativa-elever-hjalper-foretag-minska-klimatpaverkan-9170f

https://www.folkbladet.nu/2024-01-23/kreativiteten-sprudlade-nar-eleverna-pa-minervagymnasiet-hade-innovationsdag-7cebe

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Skolbesöksveckan 2024 för åk 8

Alla elever i åk 8 är varmt välkomna att besöka oss under besöksveckan v.9. 

Vi kommer att visa vår skola och ni kommer att få träffa lärare och elever från våra program Ekonomiprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet. Vi bjuder på lunch och ordnar busstransport till och från respektive skola. 

  

Anmäl dig till besöksdagen här

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Minervaskolan får en ny vd

Anders Nordström har utsetts till vd ny för Minervaskolan och tar över ledarskapet från nuvarande vd Hans Jansson vid årsskiftet. Anders blev framröstad av en enig styrelse. “Jag kommer jobba i enlighet med den anda och vision som fått Minervaskolan att blomstra så långt”. 

Hans har suttit som vd på Minervaskolan i totalt 20 år. Målsättningen från början var att skapa en skola dit man kommer för att förverkliga sina drömmar, där bildningen står i centrum, eleverna får hjälp, känner sig trygga och engagerar sig i och tar ansvar för sitt eget lärande.“Minervaskolan var min dröm och jag är väldigt stolt över det vi lyckats skapa tillsammans. Liksom de flesta verksamheter har vi haft våra motgångar, men att vi aldrig släppt de värderingar som är viktigast för oss tror jag är en nyckel till varför det gått så bra,” menar Hans Jansson, avträdande vd. 

“Jag tycker att det ska bli väldigt roligt och spännande att ta mig an vd-rollen på Minervaskolan, både själva tjänsten i sig men även utmaningen att leda alla duktiga och hängivna medarbetare”, menar Anders, blivande vd på Minervaskolan.“Att få axla detta förtroende känns fantastiskt roligt. Målsättningen för skolan har alltid varit att elever och personal ska trivas, där fokus ligger på en bra utbildning där eleverna får de kunskaper de behöver för att kunna utvecklas vidare och ta eget ansvar för sitt lärande”, fortsätter Anders. Trots att vd-positionen är ny för Anders har han en lång erfarenhet av både Minervaskolan, där han bland annat jobbat som gymnasielärare under 4 år, men även dess ledningsarbete, då han varit en del av Minervaskolans styrelse de senaste 15 åren. De senaste 12 åren har han arbetat som integrationskonsult och lösningsarkitekt med kundansvar på Ariser. 

“Jag tycker att det ska bli roligt med Anders som vd. Vi har tidigare arbetat tillsammans på Minervaskolan och det känns väldigt tryggt att veta att Hans efterträdare vet hur organisationen fungerar och delar skolans vision och värderingar”, Agneta Helleberg, lärare på Minervaskolan.

Minervaskolan har tidigare blivit utsedd till Sveriges bästa arbetsplats och rankats bland de tio bästa arbetsplatserna i Europa. Om man ska lyckas på sin arbetsplats är det avgörande att man trivs, vilket bland annat är beroende av tillit till ledningen och organisationen i sig. 

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Rättelse angående VK´s artikel 2/10-2023

Lokaltidningen VK hade den 2/10 en artikel med rubriken "Tvingas betala för skoldatorer".

Vi har besvarat denna artikel till VK enligt nedan:

Minervaskolan har sedan skolan grundades tillhandahållit datorer som ett verktyg i undervisningen. En bärbar dator är inget måste i undervisningen på skolan eftersom vi även använder oss av skolböcker. Eleverna kan välja att göra arbetsuppgifter och skriva prov på papper, samt använda lånedatorer.

Här om dagen skrev VK att eleverna tvingas betala för skoldatorerna. Minervaskolan tillhandahåller lånedatorer med hög prestanda till de elever som är intresserade och detta är liksom på många andra skolor helt kostnadsfritt. Att föräldrar behövt använda hemförsäkringen och betala självrisk för skoldatorn har inträffat, men enbart i samband med oaktsamhet där datorn förstörts för att eleven exempelvis spillt vätska. Samma ansvar för ersättning gäller ju om en skolbok eller annat läromedel förstörts eller tappats bort på grund av oaktsamhet.

Vårt fokus är att våra elever ska trivas på skolan och få en lärorik och givande skoltid. Med det följer bland annat att vårda material och utrustning på ett hållbart och aktsamt sätt, samt att eleverna får lära sig att ta ansvar för sina handlingar.

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Skolbesöksveckan 2023

Alla elever i åk 9 är varmt välkomna att besöka oss under besöksveckan v.47

Alla elever i åk 9 är varmt välkomna att besöka oss under besöksveckan v.47. 

Vi kommer att visa vår skola och ni kommer att få träffa lärare och elever från våra program Ekonomiprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet. Ni får även möjlighet att lyssna på en intressant föreläsning om att sätta egna mål och nå sina drömmar. Vi bjuder på lunch och ordnar busstransport till och från respektive skola. 

  

Anmäl dig till besöksdagen här!

Läs mer
Thea Fidjeland Thea Fidjeland

Välkomna på Öppet hus på Minervagymnasium tisdag 5 december, kl 18.30

Varmt välkomna på öppet hus hos oss på Minervagymnasium 5 december, kl 18.30. Under kvällen kommer ni att ha möjligheten att träffa lärare och elever från alla våra program. Vi bjuder på fika. Hoppas vi ses!

Varmt välkomna på öppet hus hos oss på Minervagymnasium 5 december, kl 18.30. Under kvällen kommer ni att ha möjligheten att träffa lärare och elever från alla våra program. Vi bjuder på fika. Hoppas vi ses!

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Måndag 21 augusti välkomnar vi nya och gamla elever tillbaka till skolan

Här hittar ni all information inför höstens uppstart!

Upprop Åk 1 

När du kommer till skolan kommer det finnas klasslistor uppsatta där du ser vilken klass du kommer gå i, er klassföreståndare kommer möta upp er vid entrén och uppropet sker i klassrummet. 

Ekonomi- och samhällsvetenskapsprogrammet: kl:12.00

Naturvetenskaps- och teknikprogrammet: kl: 13.00

Viktig information för åk 1:

Föräldramöte - Vi inleder med en gemensam information enligt nedan för att sedan samlas klassvis. Vi vill att alla vårdnadshavare och elever i åk 1 kommer på föräldramötet. Mötet är på gymnasiet.

SA och EK - tisdag den 29/8 kl: 18.30

NA och TE - onsdag den 30/8 kl: 18.30

Upprop Åk 2 

kl. 9.00 är det upprop klassvis, salarna finns på Schoolsoft

Upprop Åk 3

kl. 11.00 är det upprop klassvis, salarna finns på Schoolsoft

Varmt välkomna tillbaka!

Läs mer
Antonia Hennström Antonia Hennström

Busskort

Har du som elev mer än 6 kilometer till skolan kan du vara berättigad busskort, för att kolla din adress för den angivna sexkilometersgränsen finns ”Busskortskoll” http://kartor3.app.umea.se/BusskortsKarta/ framtagen av Umeå kommuns lantmäteri. Har du rätt till busskort fyller du i blanketten som finns på Schoolsoft för busskort och lämnar in till administrationen.

Här hittar ni information från kringliggande kommuner om busskort:

https://www.vindeln.se/barn-och-utbildning/gymnasieskola/busskort-for-elevresa

https://www.robertsfors.se/barn-utbildning/skolskjuts/resetillagg-for-gymnasieelever/

https://www.ornskoldsvik.se/utbildning-och-barnomsorg/gymnasieelever/resa-till-och-fran-gymnasiet

 

Regler elevresor för gymnasieelever i Umeå kommun

Med elevresor avses gymnasieelevers resor mellan folkbokföringsadress och skola. Om elevens folkbokföringsadress är närmare än 6 kilometer från skolan men eleven bor växelvis hos en vårdnadshavare som bor mer än 6 kilometer från skolan är eleven även berättigad till bidrag till elevresor om den vårdnadshavaren är skriven i Umeå kommun. Avståndsmätning mellan bostad och skola sker med digital vägdatabas, GIS-system. Bidraget beviljas i första hand i form av ett reskort. Ersättning kan även utgå som en kombination av reskort och kontantersättning om kraven för det uppfylls.

För att vara berättigad till bidrag till elevresor gäller följande:

  • Eleven är skriven i Umeå kommun

  • Eleven studerar på heltid

  • Avståndet mellan folkbokföringsadress och skola är minst 6 km

  • Eleven är ej beviljad inackorderingstillägg

Eleven har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen (1999:1395) Bidraget kan sökas max till och med vårterminen det år som eleven fyller 20 år.
Reskortet är en personlig värdehandling och innehåller två bussresor per skoldag inom Västerbotten och innefattar även vid behov resor med tåg och övergång till tätortstrafik i enlighet med Länstrafikens regler. Kortet är avsett endast för resor mellan folkbokföringsadress och skola och kan dras in vid missbruk. Missbruk av kort kan medföra en polisanmälan. Förlorat eller förstört kort ersätts mot en administrativ avgift på 300kr.

 

Kontantersättning/resetillägg
Elev som uppfyller ovanstående regler för elevresor och som där avståndet till närmaste hållplats från folkbokföringsadressen är minst 4 km, kan ansöka om kontantersättning/resetillägg. Avståndsmätning mellan folkbokföringsadress och hållplats sker med digital vägdatabas, GIS-system. Med närmaste hållplats avses den hållplats där eleven kan vara på skolan kl. 08.15 och i bostaden senast kl. 18.00. Elevens resväg till skolan ska inte överstiga 2 timmar.

Ersättning utbetalas enligt Skatteverkets norm för skattefri reseersättning med egen bil, för de kostnader eleven har för resor mellan folkbokföringsadress och hållplats. Reseersättning uppgår till högst 1/30 av prisbasbelopp för den totala ersättningen (reskort och kostnaden för resor mellan folkbokföringsadress och hållplats). Kontantersättning ges de hela kalendermånader som eleven har utgifter för resor mellan folkbokföringsadress och hållplatsen under ett läsår, dvs i normalfallet september – maj. Ansökan om kontantersättning ska inkomma senast fyra veckor efter terminsstart (eller senast fyra veckor efter påbörjad utbildning). Utbetalning sker månadsvis. Det sker ingen utbetalning retroaktivt. Vid växelvis boende utbetalas endast kontantersättning/resetillägg för halva månaden.

Kontantersättning kan även ges för egenavgiften för resor som bekostas av det allmänna, exempelvis färdtjänst.

Föregående


Läs mer