Elevhälsa

Fråga kurator Anneli Jillehed

Vem är du?
Jag heter Anneli och är skolkurator här på Minervagymnasiet samt Minervaskolan. Är utbildad beteendevetare och KBT terapeut. Har jobbat med barn och ungdomar i över 20 år och tycker det är otroligt roligt.

Vad arbetar ni med nu?
Just nu håller vi på att hitta våra strukturer i Elevhälsan och bland annat flytta till en gemensam korridor så alla på skolan hittar oss på samma ställe. Förutom detta planeras det för vårt förebyggande arbete som är väldigt viktigt.

Vad är det bästa med Minervagymnasium?
Jag har jobbat på många skolor och gillar Minervagymnasiet eftersom det är en mindre skola där man känner till nästan alla. Det är nära samarbete med lärare, skolledning och elever. Det är en viktig förutsättning för att skapa bästa möjliga förutsättningar för oss alla.

När kan man kontakta dig?
Om man känner att man inte mår bra och/eller behöver prata med någon så hör av Dig. Vi inom Elevhälsan har kontakt med flera olika alternativ ute i samhället om det behovet finns. Man kan alltid höra av sig om man har funderingar på livet, mående eller annan oro.

Hur kommer man i kontakt med dig?
Enklast är att kontakta mig via Teams eller på min mail anneli.jillehed@minervaksolan.se.
Jag svarar så snabbt jag kan!

Fråga skolsköterska Sandra Lilja

Vem är du?
Sandra Lilja heter jag, jobbar som skolsköterska och är en del i skolans elevhälsoteam. Har en distriktstöteskeutbildning och en vidareutbildning som specialistsjuksköterska med inriktning psykiatrisk vård. Att jobba med gymnasieungdomar ger mig så mycket glädje. Att främja hälsa och lärande tycker jag är givande.

Vad arbetar ni med nu?
Vi håller på att flytta elevhälsan till nya ljusa lokaler på skolan. Årshjulet löper på med hälsosamtal, kontrollelever. Denna vecka jobbar vi med sexualitet, samtycke och relationer tillsammans med lärare på skolan.

Vad är det bästa med Minervagymnasium?
Goda relationer med ungdomar, bra stämning och inkludering av all personal på skolan. Att skolan har en Hälsoprofil som motiverar till rörelse och främjande livsstil. Tycker att elevrådet, elevkåren och skol IF gör ett fantastiskt arbete på skolan. Att vi personal och elever spelar innebandy på tisdagar efter arbetstid är ett perfekt exempel på hur vi tillsammans främjar både gemenskap och fysisk aktivitet, där alla som vill är välkomna att delta. Inga förkunskaper behövs.

När kan man kontakta dig?
Ingen fråga är för liten eller för stor, man är alltid välkommen att höra av sig.

Hur kommer man i kontakt med dig?
Via Teams eller Sandra.lilja@minervagymnasium.se

Vi sätter skolans elevhälsa i samband mellan lärande och hälsa i fokus. Resultaten visar att god hälsa leder till ökat välbefinnande och därmed bättre förutsättningar för lärande. Men de visar också att lärande i sig, att gå ut skolan med godkända betyg, leder till ökad hälsa.

Minervagymnasiums elevhälsa arbetar i nära kontakt med all personal på skolan och i synnerhet med den pedagogiska personalen. Elevhälsan tillsammans med ett genomarbetat stödteam arbetar för att alla elever ska klara målen, vilket är en viktig del för att må bra. För att må bra i skolan behöver man känna att man klarar skolan. För Minervagymnasium är det viktigt att alla i skolan tar ansvar för att eleven ska må bra. Händer det något på en lektion eller i skolans lokal så agerar skolans personal direkt och pratar med berörd elev samt vid behov vårdnadshavare, klassföreståndare, biträdande rektor, rektor, kurator, skolsköterska, specialpedagogisk kompetens. Elevhälsan medverkar i skolans alla delar och arbetar med att alla på skolan ska känna sig trygga och sedda. Elevhälsan deltar på den återkommande teambuilding med elever som börjar årskurs 1. Teambuildingen sker på Norrbyskär och är ett bra tillfälle för eleverna att lära känna sina nya klasskompisar, lärare och personal från elevhälsan. Elevhälsan medverkar vid föreläsningar och arbetet med mänskliga rättigheter, hälsofrämjande levnadsvanor och med sexualitet, samtycke och relationer. Elevhälsan arbetar med återkommande teman under åren. Alla elever i årskurs ett erbjuds ett hälsobesök.

Vi arbetar även med att peppa eleverna till att vara fysiskt aktiva. Alla elever får ett träningskort på IKSU och kan träna där under alla sina tre år på skolan. Skol IF ordnar med olika aktiviteter på IKSU för att skapa en gemenskap på skolan.